Молочная альтернатива для телят

 

Бабенко Сергей Сергеевич, заместитель директора ООО «ЧК АЛЬТЕРНАТИВА»

Чим поїти телят? Здавалося б дуже просте запитання: звісно, молоком. А чи не занадто часто ми чуємо: «Молочне тваринництво економічно неефективне». Один з показників ефективності – кількість молока, зданого на молокопереробні підприємства. Чим більше його здали, тим більше коштів заробили. То ж навіщо випоювати телятам «гроші»? Чому не випоїти телятам замінник молока?


Чомусь серед багатьох спеціалістів України склалася думка, що на заміннику молока не можна виростити здорове теля. Пропонуємо розглянути це питання уважніше.
Зробивши аналіз структури та поживності раціонів годівлі дійних корів у ряді господарств, ми дійшли до висновку, що більшість раціонів не тільки не збалансовані по поживних речовинах, а навіть не відповідають елементарним нормам годівлі. Кожен спеціаліст погодиться з твердженям, що склад молока корови безпосередньо залежить від складу раціону, а також від якості корму в годівниці. Унаслідок незбалансованої годівлі в корів розвивається кетоз, ацидоз та інші хвороби, лікуючи які, ми вводимо в організм тварини лікарські речовини. А потім це молоко від хворих тварин, тобто з домішками лікарських речовин, випоюють телятам?!! Звичайно, «книжка пише», що таке молоко телятам не дають. Це теорія, а на практиці – молоко, яке не здається на молокопереробні заводи, випоюється телятам.


Замінник цільного молока (ЗЦМ) на відміну від молока корови має постійний склад, збалансований по протеїну, не містить високих показників по жиру, насичений  вітамінами, мікро- та макроелементами. На поживнісь замінника не впливають ні пора року, ні погодні умови - ця величина є сталою. Випоюючи телят замінником цільного молока, ми, по-перше, знижуємо ризик передачі захворювань, які передаються через молоко корови до телят (якщо в когось є сумніви, радимо продивитися дані по захворюваності на лейкоз ВРХ на Україні - результати не втішають). По-друге, в господарствах, які використовують ЗЦМ, спостерігається значне зниження шлункових розладів. Тобто, мова йде вже про здорових тварин.


Так як замінники молока випускаються в сухому вигляді, вони не псуються і не потребують особливих умов зберігання, їх легко транспортувати і переносити безпосередньо до місця використання. Це дає змогу телятницям планувати випойку не залежно від часу доїння корів.

comments powered by Disqus

Последние добавленные

10 февр. 2022 г., 11:50:00

Демотивация: ищем причины

25 янв. 2022 г., 13:30:00

Корова не встает. Почему? Что делать?

11 янв. 2022 г., 13:40:00

Новотельные коровы: устраняем ошибки управления

21 дек. 2021 г., 12:45:00

Пять мифов о классическом сенаже

07 дек. 2021 г., 13:35:00

Хромота у коров. Где теряем и где можем получить? Часть 2. Где можно получить

17 нояб. 2021 г., 16:00:00

Норма высева люцерны

03 нояб. 2021 г., 13:30:00

Применение оральной регидратационной терапии для лечения диареи новорожденных телят

22 окт. 2021 г., 16:25:00

Лабораторная диагностика — инструмент борьбы с маститом